Bemutatkozás
2015. május 27. írta: Válóczy Szilvia

Bemutatkozás

dscf8668400.jpgVálóczy Szilvia (sz. Pásztor Szilvia, 1978- ) Magyarországon, Hatvan városában született. Gyermekkorát a Galga-mentén elhelyezkedő kis városban Turán töltötte, gimnazista éveit Aszódon. 2019-ig Veresegyházon él családjával, majd Fóton. Verseket és kisebb hangvételű lírai költeményeket ír.

Romantikus stílusa, kezdetektől a boldogságkeresés és a fájdalom kettősségében nyilvánul meg. Szövegvitelében szívesen nyúlik vissza a 19-20. századi hangulathoz. Egyediségre törekvő, új, gazdag képvilágában hasonlatok sokaságával díszít. Szabályokkal teli kifejezésmódja a kortárs irodalom hatásai mellett, az évek folyamán formailag is teljesen átalakult. A rímes, kötött szótagszámú verseit, gyakran szabad versek váltják fel. Tiszta motívumainak megjelenítése, az átélt pillanatok felszínre hozása inspirálják jelenleg is. Művei a szentimentálisan konzervatív életszemléletben fogant sorok kedvelőinek nyújt igazi kikapcsolódást. 2018-tól versei nyugodtabb és az örökké keresőt felváltó boldogabb hangvételt képviselik.

Munkásságával a magyar kortárs irodalmat hivatott gazdagítani. Színes élményvilágából írja le a szerelem jó és rossz oldalát, a természet közelségét, s e kettő egymásra utaltságát. A szerelmes versektől, a gyermekeihez és családjához írt sorokon, filozófikus írásokon át az erotikus versekig minden téma megtalálható repertoárjában.

Számokban:
Született – Hatvan – 1978. június 4.
Hevesy György Általános Iskola – Tura – 1984-1992.
Petőfi Sándor Gimnázium és Szakközépiskola – Aszód – 1992-1996.
Hajtások (antológia) 1996.
Turai Hírlap “Múzsa csókja” rovat, publikálás – Tura – 1996-1997.
Turai Hírlap szerkesztő – Tura – 1998. március – 1999. február
Az élet szavai kötet – Veresegyház – 2004.
I. Amatőrművészek Találkozója (AMF) szervezés – Veresegyház – 2004.
III. Amatőrművészek Találkozója (AMF) szervezés – Veresegyház – 2005.
Önálló tematikus weboldal, www.valoczyszilvia.extra.hu – Veresegyház – 2007-től
Verselő Antológia – 2008-2009-2010-2012.
„Vénuszi csoda” erotikus verspályázat I. helyezés – Hajdúdorog – 2008.
Lélekpercek, Poet Évkönyv (antológia) – 2008.
Poet Ékkövei (antológia) – 2009.
Héttorony 2. (antológia) – 2009.
Rím(r)ügyek (antológia) – 2009.
Művészek-Művek-Művészetek találkozása – Tura, Bartók Béla Művelődési Ház – előadó – 2009.
Turai Hírlap emléklap – szerkesztőségi munka – 2011.
Veresegyházi-hírhatár (online újság) főszerkesztő – Veresegyház – 2010. szeptember-2011. október
veresegyhaz.lap.hu és turavaros.lap.hu internetes linkgyűjtemény szerkesztő – 2008-2013.
valoczyszilvia.blog.hu 2015-től

Önvallomás:
"Első verseimet még gyermekkoromban írtam. Abban az időszakban egyszerűen csak éreztem, hogy írnom kell. Intenzíven 2002. óta írok. 2004-től az interneten is megtalálhatóak műveim. Témáim között az elsők a szerelem és a lélek megnyilvánulásai. Íródtak gyermekversek, a tisztelet és a szomorúság is késztetett rímes, vagy rímtelen sorokra. Merészen jártam körbe az erotika világát, bár igazi témám a filozófiai jellegű elmélkedős stílus maradt. Korábbi szabályokkal teli verseimet, saját jellemem által diktált stílus követte. Én vagyok az alkotó, verseim pedig, mind gyermekeim.

Verseken kívül rövid prózákat is írok. Írásaim az interneten kívül megjelentek már néhány antológiában, irodalmi oldalak (Poet irodalmi portál, Héttorony művészeti magazin, DunapArt Cafe, Prae általános művészeti portál, Napvilág íróklub stb.) összeállításaiban és neves barátom Komáromi János Verselő gyűjteményeiben is. Balázs László költővel való találkozásom sorsfordító volt az életemben, alkotásain keresztül más szemlélettel tekintettem a világra. A szentimentális és romantikus lírában teljesedett ki munkásságom. 2013-tól a közélettől visszavonulva verseimnek, írásaimnak az önkeresés lett a központi témája. 2017. után az önképzés döntése mellett verseim száma lecsökkent. Az élet igazságának kutatása fontossá vált. Megváltozott értékrendemben a szeretet kapta a legnagyobb hangsúlyt, a béke és boldogság átélése, a szép emlékek bemutatása.

Tervem az, hogy munkáim, írásaim által az embereknek segítsek, felnyissam szemüket, bátorítsam őket önmaguk és ezáltal a világ megismerésére. Földi létem missziónak tekintem, melyben hiszem, hogy a realista, kemény valóságot a hit, a remény és a szeretet megváltoztatja."

a200.gif

süti beállítások módosítása